Кунжут (також відомий як сезам) — одна з найстаріших культурних рослин, які використовує людство. Він є не тільки смачним додатком до страв, але й може позитивно впливати на здоров’я людини. Одним з перших це помітив та описав автор аюрведичного трактату «Чарака-самхіта» у 700 р. до н.е. Сучасні науковці теж підтверджують користь продукту. Нутриціолог Ольга Степанова розкаже більше про харчові властивості сезаму та способи його споживання.
Чим корисний кунжут?
Сезам є відмінним джерелом поживних речовин і містить ряд корисних компонентів, які сприяють покращенню здоров’я. Основні переваги продукту:
- кунжут містить значну кількість мікроелементів. Серед них — кальцій, залізо, магній, фосфор, марганець, цинк та селен. Він також багатий на вітаміни: В1 (тіамін), В3 (ніацин), В6, фолієву кислоту та Е.
- у складі продукту — природні антиоксиданти, які захищають організм від пошкоджень вільними радикалами. Антиоксиданти сприяють зниженню запалень, зміцненню імунної системи та зниженню ризику розвитку хронічних захворювань;
- сезам має фітоестрогени, які є рослинними сполуками. Вони позитивно впливають на здоров’я жінок: зокрема, зменшують симптоми менопаузи та зміцнюють кістки.
Варто зазначити, що кількість поживних речовин у кунжуті варіюється залежно від виду та форми споживання. Детальніше про це — нижче.
Найвідоміші види зерен
Існує кілька видів кунжуту, які відрізняються за кольором та особливостями використання. Зокрема, це:
- білий кунжут — найпоширеніший вид, який має нейтральний смак і використовується для приготування хліба, печива, соусів та приправ;
- чорний — має насичений аромат та глибший смак у порівнянні з білим. Використовується в азіатській кухні для приготування десертів, соусів та основних страв;
- коричневий — є менш поширеним видом. Має легкий горіховий присмак. Його використовують переважно для випічки.
Споживання кунжуту: що отримує наш організм?
Сезам багато робить для підтримки здоров’я людини. Розглянемо найголовніші властивості.
Підтримка здоров’я кісток і суглобів
Кунжут є відмінним джерелом кальцію, магнію та фосфору — ключових мікроелементів, необхідних для зміцнення кісток і зубів. Регулярне споживання кунжуту — чудова профілактика остеопорозу. А ще продукт забезпечує міцність кісток.
Зниження рівня холестерину
Кунжут містить фітостероли, які допомагають знижувати рівень «поганого» холестерину (LDL) в організмі. Це зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Покращення пам’яті та когнітивних функцій
У складі зерна — лецитин, який є важливим компонентом для здоров’я мозку. Він сприяє передачі нервових сигналів у мозку, що своєю чергою налагоджує основні когнітивні функції.
Підтримка здоров’я шкіри та волосся
Олія з кунжуту містить антиоксиданти та вітамін Е, які зволожують шкіру, запобігають появі зморшок і підтримують здоровий вигляд волосся. Крім того, вона допомагає зцілювати ран та зменшувати подразнення шкіри.
Підтримка імунної системи
Антиоксиданти та протизапальні сполуки, допомагають боротися зі шкідливими вірусами та бактеріями.
Сезам в аюрведі
В аюрведі — традиційній системі медицини Індії — кунжут відіграє важливу роль як цінний продукт для збалансованого харчування та підтримки здоров’я. Він вважається терапевтичним і поживним засобом, який впливає на різні аспекти організму:
- вважається, що сезам має властивості, які допомагають збалансувати енергію Вата. Це, зокрема, знижує тривогу та стрес;
- кунжут впливає на здоров’я шлунково-кишкового тракту. Він сприяє підвищенню секреції шлункового соку, поліпшує травлення;
- у аюрведі кунжут відомий своїми корисними властивостями для жінок. Він зміцнює репродуктивну систему, покращує гормональний баланс та зменшує неприємні симптоми менструальних розладів.
Загалом кунжут в аюрведі вважається харчовою добавкою, що врівноважує всі енергії або Доши: Вату, Пітту та Капху. Він допомагає підтримувати гармонію в організмі та сприяє його оптимальному функціонуванню.
Як правильно вживати кунжут: поради нутриціолога
Сезам можна вживати у різних формах. Найпростіше їсти його сирим: додавати насіння до салатів, хлібу, йогурту. Кунжут також можна перемолоти на кавомолці або в блендері та додавати до соусів, паст, супів, каш або використовувати як приправу.
Попитом користується олія: вона має характерний смак і аромат. Її використовують для смаження та заправляння страв. Непоганий варіант — робити масажі з використанням невеликої кількості олії.
Дуже смачна паста з сезаму (тахіні). Її часто використовують для приготування страв східної кухні. Вона додає багато яскравого смаку і текстури до соусів та салатів.
Кунжутне молоко можна приготувати шляхом змішування насіння з водою та настоювання його протягом кількох годин. Отриману рідину використовують як замінник коров’ячого молока або додать до кави, каш чи смузі.
Науковці підтверджують: кунжут сприяє зниженню рівня холестерину, збереженню здоров’я кісток, підтримці серцево-судинної системи та покращенню шкіри. Крім того, кунжут має антиоксидантні властивості та може допомогти зменшити запалення в організмі. У контексті аюрведи, кунжут вважається цінним продуктом, який може балансувати енергію організму.
«Кунжут — цінний продукт, який допоможе зберегти і покращити ваше здоров’я. Вживання сезаму — розумне рішення для підтримки збалансованої та здорової дієти», — впевнена нутриціолог Ольга Степанова.