Мідь є одним з важливих мікроелементів, який відіграє важливу роль у нормальному функціонуванні організму. Вона бере участь у багатьох фізіологічних процесах і є необхідною для правильного функціонування деяких ферментів і ферментативних систем. У цій статті нутриціолог Ольга Степанова розгляне користь міді для організму, джерела її отримання, симптоми нестачі міді, а також способи поповнення балансу міді.
Чим корисна мідь?
Мідь необхідна для нормального функціонування організму і бере участь у багатьох процесах. Основні корисні властивості міді:
- вона є ключовим компонентом для синтезу колагену — основного білка, що входить до складу кісток, суглобів, судин і шкіри. Мідь сприяє правильному росту тканин і забезпечує їхню міцність;
- мідь є складовою частиною антиоксидантних ферментів, які борються зі стресом окислення в організмі. Вона захищає клітини від пошкоджень, запобігаючи утворенню вільних радикалів;
- елемент грає важливу роль у підтримці здоров’я імунної системи. Вона сприяє розвитку та активації білих кров’яних клітин, які захищають організм від інфекцій.
- мідь необхідна для процесу згортання крові. Вона взаємодіє з іншими факторами згортання, сприяючи зупинці кровотечі та загоєнню ран.
Де вона міститься?
Мідь можна отримати з різних джерел харчування. Вона є складі декількох груп продуктів:
- зерно і зернобобові: пшениця, гречка, соя і горох містять певну кількість міді;
- морепродукти: лосось, мідії та креветки;
- горіхи, фісташки, насіння гарбуза і соняшника;
- фрукти й овочі: банани, груші, шпинат, картопля та цитрусові.
Як зрозуміти, що в організмі не вистачає міді?
Нестачу міді в організмі можна виявити за допомогою кількох симптомів. Ось лише деякі з них:
- втрата волосся і поява сивини;
- загальне виснаження, втрата енергії та слабкість;
- погіршення самопочуття, зниження імунітету;
- втрата апетиту і приємних відчуттів від споживання улюбленої їжі.
Як стабілізувати баланс міді в організмі?
Є кілька способів поповнення балансу міді в організмі:
- Споживання харчових продуктів. Якщо в організмі немає дефіциту міді, достатньо налагодити раціон та включити до нього перелічені вище продукти. Будь-які додаткові дії непотрібні. Але якщо нестача елементу гостра, одних лише продуктів недостатньо.
- Вживання біологічних добавок. У разі значної нестачі міді допоможуть спеціальні препарати, які містять мідь. Однак самолікування не рекомендується, і перед вживанням будь-яких добавок слід проконсультуватися з лікарем або нутриціологом.
Скільки потрібно споживати міді: поради нутриціолога
Рекомендована кількість міді в організмі може варіюватися: різні організації дають власні поради. Ось деякі узагальнені рекомендації:
- світова організація охорони здоров’я рекомендує дорослим споживати близько 1.3 мг міді на день.
- американські лікарі радять дорослим отримувати близько 0.9 мг міді на день.
- максимальна допустима доза, яку не слід перевищувати, згідно з американськими рекомендаціями, складає 10 мг міді на день, а згідно з європейськими — 5 мг;
- дітям американські лікарі рекомендують споживати від 0.3 мг до 0.9 мг міді на день, залежно від віку (від 1 року до 13 років відповідно).
«Для точної інформації щодо вживання міді краще звернутися до медичного фахівця або нутриціолога, який врахує ваші індивідуальні потреби та медичні обставини», — наголошує Ольга Степанова.
Мідний посуд: міфи та правда
Існує досить багато упереджень та неправильних думок щодо впливу на організм мідного посуду. З одного боку — корисний. З іншого — дуже небезпечний. Чи існує «золота середина»? Нутриціолог Ольга Степанова розвінчає кілька популярних міфів.
Міф: використання мідного посуду дає можливість поповнити запас міді в організмі
Правда: Все залежить від посуду. Якщо це, наприклад, сталеві каструлі чи сковорідки з мідним покриттям, мідь може злегка випаровуватись з мідного посуду під час приготування їжі, але ця кількість є незначною. Основним джерелом міді для організму є продукти харчування та спеціальні харчові добавки.
Міф: готуючи у посуді з чистої міді, я отримую 100% користь та ідеальний баланс елементу в організмі
Правда: «Вживання однієї страви, приготованої у мідному посуді, у більшості випадків ніяк не вплине на організм. Однак робити це систематично я не раджу. Річ у тім, що мідь токсична, і накопичення в організмі критичної кількості призводить до отруєння. Це ж саме стосується зберігання їжі у мідному посуді. Він справді виглядає дуже стильно, але небезпечний під час тривалого контакту з харчовими продуктами», — наголошує нутриціолог Ольга Степанова.
Міф: вживаючи воду з мідної ємності, я захищаю організм від різних хвороб та загроз
Правда: Аюрведа — традиційна індійська система медицини — рекомендує зберігати воду в мідних кувшинах. Вона вважає, що контакт води з міддю позитивно впливає на здоров’я:
- допомагає знищити або знизити концентрацію шкідливих мікроорганізмів, що потенційно можуть бути присутні у воді;
- нейтралізує окислюючі речовини та захищає організм від окислювального стресу;
- виділяє корисні елементи у воду: власне мідь, цинк та магній. Вони мають важливе значення для організму.
Що про це каже офіційна наука?
Дослідження щодо впливу міді на здоров’я проводять обмежено, і результати неоднозначні.
Наприклад, дослідження, опубліковані в «Journal of Health, Population and Nutrition» у 2012 році, показали, що зберігання води в мідних посудинах протягом ночі може призводити до збагачення води міддю та іншими мінералами. Однак у 2018 році провели аналогічні експерименти, які не показали значної різниці в мінеральному складі води, збереженої в мідних посудинах, порівняно з іншими видами тари.
«Наразі не встановлено прямого зв’язку між використанням мідних кувшинів для зберігання води та сприятливими ефектами для організму. Тому, якщо у вас є конкретні питання про здоров’я і мідь, раджу звернутися до лікаря або нутриціолога для отримання більш точної та персональної інформації», — радить Ольга Степанова.