...

Три незвичайні кави з колагеном: корисне меню нутриціолога

Колаген є одним з найпоширеніших білків в організмі людини. Саме він підтримує життєдіяльність організму, гарантуючи еластичність та пружність шкіри, а також здоров’я кісток та хрящів. Сьогодні експертка Ольга Степанова розкаже про важливість білка краси та молодості, а також порадить три чудових смачних рецепта напоїв з меню нутриціолога.

меню нутриціолога Ольги Степанової

Важливість колагену

Колаген є білковим компонентом, який знаходиться у більшості тканин нашого організму: зокрема, в кістках, хрящах, шкірі та волоссі. Загалом він складає приблизно третю частину всіх білків в організмі.

До складу колагену входять амінокислоти (в тому числі лізин, гліцин та інші), які створюють спеціальні колагенові волокна. Вони своєю чергою утворюють мережу, забезпечуючи міцність та пружність тканин. Також цей білок допомагає затримувати вологу, завдяки чому підтримується здоров’я шкіри.

Серед функцій колагену можна виділити:

  • захист тканин та кісток від ушкоджень;
  • підтримка здоров’я суглобів;
  • надання еластичності та гладкості шкіри;
  • покращення стану волосся та нігтів;
  • підтримка здоров’я серця.

З часом наш організм перестає ефективно синтезувати колаген в організмі, через що виникають перші ознаки старіння (в тому числі й зморшки), можуть бути судоми в суглобах та інші проблеми зі здоров’ям. Саме тому слід приймати спеціальні колагенові добавки у формі порошку, які добре засвоюються організмом.

«Втім вживати просто колаген, розчиняючи його у воді чи соку не надто цікаво. Натомість можна взяти до звички готувати цікаві та прості напої, до складу яких обов’язково має входити колагеновий порошок», — зазначає Ольга Степанова.

До речі, такі варіанти оздоровчих напоїв можна зустріти у великі кількості сучасних кафе-барах, які роблять акцент на здоровому харчуванні. Втім їх дуже просто приготувати самостійно, не кажучи вже про суттєву економію. Розглянемо три простих рецепти з меню нутриціолога, які сподобаються кожному. 

Для поціновувачів кави: шоколадна колагенова мока

Застосувавши цей рецепт, ви приготуєте ароматну каву, яка не тільки здивує вас приємним смаком, але й матиме корисний та поживний склад. Секретним інгредієнтом є спеціальний колаген у порошку, який несе користь для краси, а також для здоров’я кишківника. Сам колаген у чистому вигляді не має смаку. Втім ви можете обрати біодобавку із додатковим вмістом органічного какао-порошку, який додасть напою приємного шоколадного  смаку.

Отже, для приготування нам знадобиться:

  • 1-2 порції еспресо;
  • 1 порція шоколадного колагену;
  • 1,5 склянки молока;
  • 1 столова ложка підсолоджувача на вибір.

Як приготувати напій:

  1. Готуємо еспресо.
  2. Підігріваємо молоко. Якщо ви надаєте перевагу рослинним варіантам, варто обрати вівсяне, оскільки воно найкраще збивається.
  3. Беремо високий стакан, в який додаємо еспресо, підігріте молоко та колаген. За допомогою спеціального ручного міксера для кави перемішуємо напій знизу догори, що дозволить створити додатковий шар з пінкою. За потреби можна додати підсолоджувач на смак або ж відмовитись від нього взагалі.

меню нутриціолога: що їсти, щоб залишатися здоровими?

Напій для тих, хто потребує релаксу: «Золоте молоко»

Це стародавній аюрведичний напій, який підходить для вживання ввечері. Він має заспокоюючу дію та дає тілу й розуму можливість розслабитись наприкінці дня. Приготувати його зовсім нескладно.

Інгредієнти:

  • 1 склянка молока (якщо обираєте молоко на рослинній основі, краще візьміть кокосове, адже воно надасть готовому напою солодкого смаку);
  • 1 чайна ложка куркуми;
  • 1 мірна ложка колагену;
  • дрібка чорного перцю.

Додатково за бажанням можна додати дрібку кориці та кардамону, 1 чайну ложку меду, 1 чайну ложку кокосової олії.

Як приготувати напій:

  1. Беремо глибоку посудину та складаємо всі інгредієнти разом.
  2. Змішуємо все, використовуючи блендер.
  3. Переливаємо суміш у каструлю та ставимо на плиту, помірно нагріваючи (але не до кипіння) протягом 15 хвилин.
  4. Переливаємо отриманий напій у кружку та насолоджуємось неймовірним смаком.

Меню нутриціолога: напій з освіжаючим ефектом Айс Матча Латте

Такий напій є ідеальним для тих, хто хоче підзарядитись енергією. Річ у тім, що одна порція матчі містить 70 міліграмів кофеїну, в той час як в такій самій порції кави міститься 96 міліграмів. Отже, з такого напою можна отримати непогану дозу кофеїну. А ще не слід забувати, що матча у своєму складі містить амінокислоту, яка дозволяє збільшити енергію та зменшити рівень стресу в організмі. Загалом такий напій надає ефект бадьорості та свіжості.

Інгредієнти:

  • матча порошок;
  • 0,5 склянки молока (будь-якого на ваш смак);
  • 1 ложка порошку колагену;
  • 0,5 стакана теплої води.

Як приготувати напій:

  1. Нагріваємо воду до кипіння та даємо їй постояти протягом 5 хвилин.
  2. Складаємо в одну посудину молоко, воду, матчу та порошок колагену.
  3. Змішуємо всі вказані інгредієнти за допомогою блендеру до гладкої маси.
  4. Переливаємо у чашку та насолоджуємось смаком.

Для додаткового смаку можна додати до напою дрібку кориці. Якщо ви бажаєте досягти більш освіжаючого ефекту, слід використовувати холодне молоко, а потім додатки до чашки кілька кубиків льоду.

меню нутриціолога: корисні рецепти

«Ви можете приготувати смачні та корисні напої, які не тільки задовільнять ваші смакові рецептори, але й подарують гладку та зволожену шкіру, а також підтримають рівень цукру в крові й збалансують травлення шляхом додавання порошку колагену. Візьміть до уваги вищенаведені рецепти з меню нутриціолога та створіть власний щоденний ритуал з приготування цікавих напоїв для здоров’я», — зазначає нутриціолог Ольга Степанова.

Поділитися в соціальних мережах

Рекомендовані статті

Приєднуйся до каналу аби не пропустити вихід нових корисних порад від мене